Sense comentaris encara

CONCERT ORGUE- FESTA MAJOR SANT ANDREU

  • Dissabte 25 de novembre a les 18:00 h

  • Església parroquial de Sant Andreu Apòstol

  • Concert d’orgue: “L’arrel i les branques” 

  • A càrrec de FRANCESC SANS (Cornamusa) i JOSEP MATEU (Orgue).

  • Organitzat per l’associació Amics de l’Orgue de la Selva del Camp amb la col·laboració de l’Ajuntament

  • Entrada gratuïta (possibilitat de fer una aportació voluntària, que us agrairem)

L’orgue i la cornamusa tenen les mateixes arrels. Han begut la mateixa aigua i han crescut del mateix tronc. Però ja se sap, les branques són diverses i a l’oneig del vent branden per camins diversos. Tan lluny i tan a prop –això ja passa entre germans– mai no s’havien fet gaire cas. Més aviat es miraven de
reüll. L’orgue, majestuós i estàtic. La cornamusa, festiva i balladora. Al cap i a la fi, tot són caràcters i maneres de viure la vida… Però ha arribat el dia en què el mateix aire n’ompli els tubs i doni vida a les seves veus. I les manxes finalment, bateguen al mateix ritme, oferint-nos amb meravelloses melodies el millor dels seus somriures.

Josep Mateu i Francesc Sans proposen un concert volgudament eclèctic on s’exploren les possibilitats interpretatives d’aquest
singular duet, i que de ben segur no deixarà indiferent a ningú. Hi podreu escoltar diferents visions dels camins que han seguit
els dos instruments, des dels moments que han mirat el món amb els mateixos ulls i s’han trobat en les obres franceses per
“musette”, o les tradicionals i oblidades llibertats d’orgue del nostre país, fins a la particular visió dels dos intèrprets i els seus instruments a cavall dels segles XX i XXI, amb obres pròpies.

PROGRAMA

  • Sant Gaietà (Francesc Sans – arranj. orgue: J. Mateu) A mode d’obertura, aquesta melodia ens aprofundeix en les arrels i s’enlaira sobre les esventades branques i, encimbellats, podem

    albirar els paisatges que ens acompanyaran durant la resta del concert.

  • El ball de pastorets ( Tradicional / Lluís Giménez)

    Aquest ball tan conegut arreu del Penedès i el Camp de Tarragona forma part del repertori més tradicional i alhora emblemàtic de les tocades de cornamusa. Es divideix en tres parts, segons l’evolució del ball: la passada, els ponts i l’estrella. El músic vilafranquí Lluís Giménez l’ha revisat i n’ha fet una versió per a cornamusa i orgue.

  • Première sonate (Philibert Delavigne, 1690 – 1750)

    I-La Baussan II-Rondeau III-Premier Tambourin _ Deuxième Tambourin. A la França del Rei Sol va fer fortuna la versió més cortesana que ha viscut la cornamusa. Coneguda com a musette, era imprescindible en qualsevol gènere musical, des de les vetllades de saló a les òperes. Hem adaptat una sonata per a musette i baix continu que ens permetrà escoltar com veien la cornamusa a la França més barroca.

  • Deconstruint…

    Moment per a la improvisació, on a cada concert ens permetem de jugar amb alguna melodia popular i coneguda de la zona i deconstruir-la…

  • Toc d’ofertori (tradicional/ Josep M. Mayol)

    Quan parlem de música tradicional al Vendrell, hem de parlar obligadament de les gralles. I quan parlem de gralles no podem deixar de fer referència a la mitificada colla dels Romeies. Del seu repertori, el més eclesiàstic: el toc d’ofertori que va recollir l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya als anys vint del segle passat.

  • Petit divertiment (Josep Mateu)

    Petit divertiment per a cornamusa i orgue, sorgit a partir de la satírica imatge d’un pastoret de muntanya amb cornamusa que apareix enmig de les presses d’una gran ciutat… caracteritzada per un motiu que mitjançant un moviment perpetu es va desenvolupant al llarg de la peça.

  • Mèdium / L’hivern que ve (F. Sans – arranj orgue: J.Mateu)

    La primera peça és per tancar els ulls i respirar fondo. Us podeu deixar endur i volar cap on la música us porti. I quan estigueu ben amunt, ja podeu somriure i ballar el vals.

  • Replega (Cesc Alexandri – arranj.orgue: J. Mateu) -Aplec-Replec-Plec

    Aquesta peça va ser originalment escrita per a mitja cobla. En les tres parts que la conformen hi podreu descobrir tres dels gèneres més clàssics de la música del nostre país: el ball pla, el contrapàs, i un rebatut final.

ORGANITZA. Amics de l’Orgue – La Selva del Camp

COL·LABOREN.-

Parròquia Sant Andreu Apòstol- La Selva del Camp

Ajuntament de la Selva del Camp

Antara

Publicar un comentario